Motnje spanja otrok

 

Moteno spanje pri otroku lahko privede do motene rasti, slabše obrambe pred okužbami, motenega uravnavanja različnih žlez ter presnovnih motenj, predvsem debelosti in z njo povezanimi posledicami. Pri zaspanih otrocih so pogostejše tudi telesne poškodbe.


V zadnjem času pa je vse bolj jasno, da nezadostno spanje vpliva tudi na motnje razpoloženja, vedenja in predvsem kognitivne motnje, ki zajemajo spomin in sposobnost učenja. Pomanjkanje spanja vodi do slabše sposobnosti reševanja kompleksnih nalog in slabšega pomnjenja in ta povezanost je še izrazitejša pri mlajših otrocih.


Te spremembe lahko privedejo do šolske neuspešnosti, zlasti pri mladostnikih pa tudi do tveganih oblik vedenja z zlorabo drog, predvsem psihostimulansov. Ne smemo pa pozabiti, da moteno spanje pri otroku vpliva na celo družino, saj ponavadi privede tudi do nezadostnega spanja pri starših oz. skrbnikih.

»V Sloveniji sicer nimamo populacijskih študij, v svetu pa ocenjujejo, da naj bi imelo težave s spanjem v različnih obdobjih svojega otroštva kar 10-30 % vseh otrok. Velikokrat so te motnje prehodne, vendar pa lahko dolgotrajne, neprepoznane in nezdravljene motnje spanja vodijo tudi v kronične motnje spanja, ki se kažejo še v odrasli dobi,« opozarja asist. dr. Barbara Gnidovec Stražišar. 

Omogočite svojemu otroku boljši spanec s Sistemom za zvočno terapijo, pripomočkom, ki so ga razvili specialisti za motnje spanja. Preberite si več tukaj.

KONTAKTIRAJTE NAS ALI POŠLJITE POVPRAŠEVANJE tukaj.


Nekako splošno sprejemljivo je, da majhni otroci pač ne spijo, čeprav je ravno nespečnost, ki se pri otroku kaže z oteženim večernim uspavanjem ali pogostimi nočnimi prebujanji, tista, ki otroka oz. njegove starše še največkrat privede do pediatričnega somnologa oz. nevrologa. V najstniških letih so pogoste cirkadiane motnje spanja, največkrat pride do zakasnitev faz spanja, ki navadno nastane zaradi socialnih dejavnikov iz okolja, denimo pozne ure uspavanja, kar posledično vodi v kronično pomanjkanje spanja, ki povzroči slabše doseganje rezultatov pri pouku, slabšo koncentracijo in prekomerno dnevno zaspanost.

Priporočljiva količina spanja

 

3-12 mesecev 14-15 ur
1-3 leta 12-14 ur
3-5 let 11-13 ur
6-12 let 10-11 ur
12-18 let 8,5 do 9,5 ur

 

 

10 zapovedi za zdravo spanje otrok

 

1. Poskrbite, da vaš otrok dovolj spi - določite njegovi starosti primerno uro, ob kateri bo hodil spat (zaželeno pred 21.00) in ob kateri se bo zjutraj zbujal.
2. Vzdržujte stalen čas večernega uspavanja in jutranjega prebujanja tako ob delavnikih kot ob koncu tedna.
3. Otroka navadite na ritual pred spanjem. Spi naj v udobnih oblačilih in z vpojno nočno plenico.
4. Spodbujajte otroka k samostojnemu uspavanju brez vaše pomoči.
5. Izogibajte se močni luči pred spanjem in ponoči, zjutraj pa otroka izpostavite dnevni svetlobi.
6. Iz otrokove spalnice odstranite vse elektronske naprave, vključno s televizorjem, računalnikom in mobilnim telefonom, in omejite čas njihove uporabe zvečer pred spanjem.
7. Vzdržujte redno uro ustaljenih dnevnih opravil in rednih dnevnih obrokov.
8. Otrokov dnevni počitek naj bo prilagojen njegovi starosti.
9. Otrok naj bo podnevi čim bolj telesno aktiven in naj dovolj časa preživi na prostem.
10. Iz otrokove prehrane izločite hrano in pijačo, ki vsebujeta kofein, kot so različni sokovi, gazirane pijače, kava in čaji.

Vir: Članek asist. dr. Barbara Gnidovec Stražišar
(na Pediatrični kliniki v Ljubljani vodi Ambulanto za motnje spanja otrok)

Omogočite svojemu otroku boljši spanec s Sistemom za zvočno terapijo, pripomočkom, ki so ga razvili specialisti za motnje spanja. Preberite si več tukaj.

KONTAKTIRAJTE NAS ALI POŠLJITE POVPRAŠEVANJE tukaj.

 

© 2012 pemamedika.com, Vse pravice pridržane.