Možgansko valovanje

 

Možgansko valovanje, natančneje različne frekvence možganskih valov v človeških možganih merimo s posebno napravo, ki se imenuje EEG (elektroencefalograf). Naprava deluje tako, da prepozna in prikaže elektroimpulze znotraj možganov.

Ko so naši možgani aktivni, ko premišljujemo oz. smo dejavni je frekvenca možganskega valovanja velika, ko pa smo umirjeni ali ko spimo je frekvenca valovanja počasna – valovi so daljši in jih je manj.

Frekvenca možganskega valovanja je v bistvu število ponovitev vala na sekundo. Odstopanja pa se kažejo kot težave pri spanju, težave s koncentracijo, težave pri učenju...

 V grobem ločimo pet različnih možganskih valovanj:

 

   Slika1

GAMA možgansko valovanje (22+ Hz): zelo intenzivno ramišljanje, visoka aktivnost možganov. V gama stanju smo tudi takrat, ko smo pod hudim stresom ali občutimo močno tesnobo.

BETA možgansko valovanje (13- 40 Hz): v tem stanju smo med normalno dnevno zavestjo, ko smo budni, ko razmišljamo, govorimo in rešujemo probleme.

ALFA možgansko valovanje (7- 13 Hz): alfa valovi prevladujejo takrat, ko smo sproščeni in imamo zaprte oči. To je stanje umirjenosti oz. globoke sproščenosti. V alfa stanju smo bolj osredotočeni, naši možgani so v tem stanju sposobni hitrejšega učenja. Lahko je to stanje meditacije ali stanje drsenja od budnosti proti spancu.

V alfa stanju se krepi imunski sistem, izboljša se cirkulacija in dihanje, sprošča se stres in krepi odpornost za prihodnje stresne situacije, krepi se intuicija in izboljšuje sposobnost učenja.

THETA možgansko valovanje (4- 7 Hz): je stanje rahle zavesti, stanje med budnostjo in spanjem. Takrat, ko smo tik pred tem, da zaspimo.

V tem stanju se izvaja tudi hipnoza. Mnogi v tem stanju tudi molijo.

Theta stanje je podzavestni del nas. V theta stanju se akivira proces samozdravljenja.

DELTA možgansko valovanje (manj kot 4 Hz): je stanje globokega spanja in nezavesti, tudi globoke narkoze. Delta valovanje je frekvenca globokega spanca in hkrati tudi frekvenca globokega zdravljenja. 

Prevladuje pri dojenčkih do enega leta starosti.

 Več o Sistemu za zvočno terapijo, ki so ga razvili strokovnjaki za zdravljenje nespečnosti, si poglejte tukaj.  Če imate dodatna vprašanja pošljite povpraševanje tukaj. 

 

© 2012 pemamedika.com, Vse pravice pridržane.