Zgodovina zdravljenja z inhalacijami

 

Zdravljenje z inhalacijami je prisotno skorajda po vsem svetu, njegov izvor pa sega v čas pred našim štetjem. Že v Hipokratovem času (5. in 6. stoletje pred našim štetjem) so bolezni dihal zdravili z vdihovanjem metanola in evkaliptusa. 

 

Zloženka „aerosol“ izvira iz besed 'aer' (zrak) ter 'sol' (raztopina). V strokovni terminologiji je bila prvič uporabljena leta 1932, ko so Whitlaw, Gray in Patterson z njo označili tekočino in trdne delce, izpuščene v zrak. Pred tem so uporabljali izraze kot na primer 'para', 'hlapi', 'meglica'. 

 

Med prve zdravnike, ki so inhalacijo predpisovali kot terapijo za zdravljenje bolezni, zgodovina medicine uvršča Grka Pedaniusa Dioscoridesa, ki je v času rimskega cesarja Nerona živel in deloval v Rimu. Prav tako med začetnike zdravljenja z inhalacijo uvrščajo znanega grškega zdravnika in medicinskega teoretika Claudiusa Galena, ki je svojim pacientom svetoval vdihavanje hlapov žvepla iz vulkana Vezuv.  

 

Okrog leta 1800 se je v medicinske namene razširilo kajenje različnih vrst pip, med njimi tudi takšne z dodatkom 'Dature stramonium', s katero so Indijanci zdravili astmo. Kajenje Dature se je kmalu zatem razširilo tudi v Veliko Britanijo in Italijo, kjer so ta način zdravljenja astme uporabljali vse do leta 1992. 

 

Prve naprave za razprševanje tekočine na drobne delce so se pojavile na prehodu iz 19. v 20. stoletje. V tem času so strokovnjaki začeli opravljati tudi študije o zdravljenju z inhaliranjem ter razvijati naprednejše inhalacijske naprave. Jean Sales-Girons, Siegle in Richardson so v tem času dokončali prvo napravo na stisnjen zrak, ki je lahko ustvarila meglico za zdravljenje različnih bolezni dihal.

 

Ob pojavu tuberkuloze je več zdravnikov le-to poskušalo zdraviti z antiseptično uporabo aerosolne terapije, vendar ta sprva ni dala želenih rezultatov. Nekoliko kasneje pa so odkrili, da lahko njeno učinkovitost izboljšajo z uporabo adrenalina in efedrina.  

 

 Izboljšava brizgalnih inhalatorjev, ki sta jo opravila R. Tiffenau in M. B. Wright je kasneje omogočila še učinkovitejše inhalacijske terapije. Te zahvaljujoč preteklim izumom in strokovnim dognanjem s prida uporabljamo še danes. Kot kaže, bo inhalacija kljub napredku medicinske znanosti še dolgo ostala eden pomembnejših načinov zdravljenja bolezni dihal.

Več o inhalacijah in inhalatorjih si preberite tukaj.

KONTAKTIRAJTE NAS ALI POŠLJITE POVPRAŠEVANJE tukaj.

© 2012 pemamedika.com, Vse pravice pridržane.